Kwiaty w kuchni.

Hejka, dzisiaj podzielę się z Tobą moimi sprawdzonymi sposobami na wykorzystanie kwiatów w kuchni. Kwiaty w kuchni nie tylko jako stojące w wazonie, jako bukiet, ale jak kwiaty wykorzystuje dosłownie w kuchni…

Najpierw wymienię kwiaty, te które wykorzystywane są w kuchni ! W swoim ogrodzie posiadam już ich niewielką kolekcję. Kwiaty te mogą pochodzić zarówno od drzew, od krzewów, od bylin i są to nawet kwiaty jednoroczne. A więc zaliczam do nich nasturcje, jako te jednoroczne. Róże – tak te róże dzikie, może nie kwiaty, ale jako ozdobne- to liście funkii, kwiaty jaśminowców, kwiaty liliowców, Kwiaty dyni, kwiaty nagietka, rumianku, Kwiaty a nawet liście z drzew owocowych i tych ozdobnych, zioła- ich liście… Sporo tego więc jest z czym szaleć.

Kwiaty, kiedy kwitną, zwłaszcza te, które mamy w dużych ilościach ścinamy bądź nie , tu każdy ma swoje zdanie. Tez kiedyś nie lubiłam ścinać kwiatów do wazonu. Ścinamy kwiaty do kuchni. Może nie do kuchni ale ozdabiamy swoje wnętrza. Robimy bukiety, robimy wianki- uwielbiam zwłaszcza wianki z kwiatów hortensji i wianki czosnkowe, każdy wianek nadaje się zarówno do domu jak i na ogród- dobrze żeby był osłonięty przed deszczem. Z resztą moje wianki, przeróżne dobrze się trzymają mimo deszczu, słońca, wiatru. I mają po kilka ładnych lat.

Nalewki, soki, lemoniady – od lat nastawiam nalewki, dokładnie kwiatowe – to z przekwitniętych kwiatów, czyli nic innego jak z owoców- hihi. Czyli na nalewkę nadają się owoce, które masz w swoim ogrodzie. Możesz zrobić również nalewki ziołowe- zwłaszcza mietowe i czosnkowe… Czosnkowe, wystarczy kilka główek czosnku obrać, pokroić w kostkę, zalać alkoholem. Masz maliny, truskawki- spróbuj… Kwitnie czarny bez- kwiaty wykorzystaj , zrób lemoniadę. Masz krzewy aronii, zrób soki na zimę…

Torty, placki- tak, kwiaty wykorzystuje do dekorowania. Są to kwiaty róż, nasturcji, jaśminowca, są nawet listki ziół np. mięty czy melisy. Kwiaty w kuchni idealnie się przydają, są jakby uzupełnieniem nie tylko galaretki, ale dodatkiem do owoców, jakie tez wykorzystuje. Jeżeli są to placki na zimno… I takim oto naprawdę tanim sposobem można udekorować nie tylko torty.

Kwiaty w kuchni wykorzystywane są od wielu, wielu lat. Niestety moda gdzieś tam uciekła ale na szczęście już wraca. Czasy mamy jakie mamy więc każdy z nas szuka dodatkowych atrakcji, może nie tylko dla siebie , ale i dla swoich pociech. Moja córka uwielbia ozdabiać torty, i synek lubi. I razem zbieramy zioła do mrożenia czy suszenia… Razem dekorujemy chociażby pizzę na kolację. Kwiatami ozdobnymi właśnie są te liście szczypiorku, rukoli, sałaty, koperku, pietruszki, jarmużu, szpinaku, musztardy czy wielu, wielu innych. Wykorzystywane od strony kuchni na maści, suszone na herbaty, a z kwiatów robione wody toaletowe czy kosteczki mrożone chłodzące na upalne lata… pomysłów jest tak wiele że można eksperymentować. Pomysł na pizzę 😉

Jest wiele sposobów na wykorzystanie kwiatów, nawet tych domowych uprawianych w domu np. aloes. Jeśli interesuje Cię temat aloesu i kosmetyków zapraszam tutaj – https://mojeniebomojogrod.pl/kosmetyki

I na zakończenie – to co wykorzystujemy w kuchni – wykorzystać możemy równie dobrze w ogrodzie. Ogród nam się odwdzięczy bujnym kwitnienie, owocami, warzywami… Nie wiem czy to u Ciebie pomoże, ale w wielu ogrodach jest to stosowane, i ja stosuje od lat

1. Fusy od kawy- zbieram do wiaderka, szczelnie zamykam, nazbieram odpowiednią dawkę i wylewam pod hortensje, azalie

2. Banany- skórki od bananów, zbieram, zalewam wodą , odczekam kilkanaście dni, stosuje jako gnojówkę do polewania róż.

3. Skorupki jaj- trafiają mocno tłuczkiem potłuczone pod liście funkii lub do warzywniaka i lubią je poskubać kury…

4. Drożdże- konewka wody, kostka lub dwie kostki drożdży , mieszam i podlewam ogórki, warzywniak ogólnie pod każde warzywa a nawet kwiaty. Faktycznie rosną jak na drożdżach.

Może o czymś zapomniałam – daj znać koniecznie w komentarzu. Podziel się 😉

Do usłyszenia. Pozdrawiam. Agata

Facebook Comments

2 Replies to “Kwiaty w kuchni.”

  1. Agatko, masz rację. Wiele kwiatów posiada właściwości zdrowotne i niezwykłe walory smakowe. Też najczęściej w niedzielę gdy mam czas, przyozdabiam potrawy kwiatami. Też używam w ogrodzie drożdży. Są doskonałe.
    Serdecznie pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *