Jaki kociołek wybrać?

Hej, chciałam Ci dzisiaj troszkę podpowiedzieć o kociołku do ogniska. Żeliwny czy emaliowany? Z tym wyborem i my się borykaliśmy przez kilka dni.Fala pytań w głowie.Aż w końcu wybraliśmy kociołek, który będzie dla nas najlepszy.

Kociołki dzisiaj robią furorę, sprawdzają się na imprezach, większych uroczystościach, ale też mogą zastąpić tradycyjny obiad czy kolację. Jest wiele przepisów na dania z kociołka. Są to napewno dania zdrowe, lekkie ale czy szybkie do wykonania? To zależy już od zaangażowania.

Jeżeli zasmakuje to Tobie i stwierdzisz,że to jest to, zrób to danie, poczęstuj tym swoich gości a zobaczysz poproszą o dokładkę.

Swój kociołek zakupiliśmy wczesną wiosną. Było wiele ofert, kup u mnie, kup u mnie!!! Dam Ci gratisy, dostaniesz zniżkę! Jednak nie to nas tak naprawdę naprowadziło na zakup tylko producent. Znaczy wykonanie polskie. Postawiliśmy na kociołek żeliwny, myśliwski. I druga sprawa. Miał być duży np.8l.

Pora roku nie ma tutaj znaczenia. Kiedy go zakupisz i kiedy będziesz używać. Każda pora jest idealna, bo to przecież od Ciebie zależy.A kociołki mają tę moc.

Jakie są plusy posiadania takiego kociołka?

Przez ten dłuższy czas użytkowania kociołka ja widzę praktycznie same plusy. Jemy zdrowo, dania lubią dzieci, nie zużywam gazu czy prądu, nie koczuje w kuchni czy nad ogniskiem i każda pora jest dobra.

Wymieniać dalej czy podać minusy?

Jeżeli chodzi o minusy, to dochodzę do wniosku, że najcięższym tematem jest zahartowanie.I trudną czynnością do wykonania. Jak to zrobić, czym? Tym akurat zajął się mój mąż.Użył do tego ziemniaków, smalcu. Poświecił na to dużo czasu ale dlatego właśnie, żeby kociołek nie pękł przy pierwszym , właściwym użyciu. Prawda?Dwukrotnie postąpił tak samo. Czyszczenie było ciężkie ale trzeba to zrobić.Robił to ostrożnie, mniejsze ognisko, dłuższe wypalanie.

Dzisiaj czyszczenie kociołka po każdym użyciu. Nie czyścimy żadnym płynem,używamy naturalnych składników. Wycieramy do sucha. Jak się mówi, dbamy od początku.

Przy okazji można dorzucić kilka kulek… Dzieci będą zadowolone.

Jeżeli ktoś by postawił na zakup kociołka emaliowanego, owszem. Każdy kociołek będzie dobry i to wszystko wydaje nam się zależy od użytkowania, i jak zadbamy o kociołek, by nam posłużył przez wiele,wiele lat. A więc wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam Agata.

Facebook Comments

6 Replies to “Jaki kociołek wybrać?”

  1. Agatko, rzadko korzystamy z grilla, ale nad kociołkiem warto się zastanowić. Problemem będzie rozpalenie ogniska, bo na nie miejsca nie mam, chyba że po warzywach jesienną porą?
    Pozdrawiam.:))

    1. Witaj Celinko. Wydaje mi się że wiele miejsca nie potrzeba… A pomysł jak najbardziej może być po warzywkach… U nas kiedyś basen stał w warzywniaku… To było fajne…cos napewno wymyślisz. Buziaczki przesyłam.

  2. My też często kociołkujemy:) Mamy duży, żeliwny kociołek już od kilkunastu lat i świetnie się spisuje. Jest trochę inny – nie ma dokręcanej pokrywy tylko nakładaną a dodatkowo uchwyt pozwalający na powieszenie go nad ogniem. Każdy przepis dopasowuję do naszych smaków ale wszystkie potrawy wychodzą pyszne.
    Uściski Agatko.

  3. Nie mam kociołka, ale mam przygotowanych siedem ognisk. Przycinaliśmy drzewa i pozostały gałęzie. Więc o wypalenie kociołka nie byłoby trudne. Niestety nie posiadam takowego. Lez może się skuszę, bo ogniska często robimy i byłoby fajnie coś zjeść innego niż kiełbasę. Pozdrawiam ciepło. Pawanna

    1. Kochana, polecam dla odmiany coś innego niż kiełbasa właśnie kociołek. w kociołku można przygotować wiele smacznych, zdrowych dań a nawet grzańca ❤️❤️❤️👌💪🙋‍♀️dobry taki napój rozgrzewający właśnie na teraz. Buziaczki kochana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *